Mondbeschermer - Gebitbeschermers

De beste gebitbeschermer is voor u op maat gemaakt

Standaard of maatwerk? Als het op het beschermen van uw gebit aankomt, pleiten wij voor maatwerk!

Mydent gebitbeschermer mondbeschermer bitje

 

Wat is een gebitbeschermer?

De meeste mensen noemen het een “bitje”. Gebitbeschermers zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Voor alle takken van sport kunnen we een goed passende gebitbeschermer maken. Indien gewenst kunnen wij de gebitbeschermer ook in een kleur uitvoeren.

Doordat de gebitbeschermer op maat gemaakt is ervaart degene die hem draagt dit als uiterst comfortabel. Tijdens het spel heb je er dus geen last van. Een gebitbeschermer is eigenlijk een stevig rubber hoesje wat precies past om de tanden en kiezen van de bovenkaak. Zo vormen de tanden en kiezen één krachtig geheel.

Een harde klap van bijvoorbeeld een hockeybal of een stick kunnen met gemak een tand verbrijzelen. De gebitbeschermer verdeelt de kracht van de klap over alle tanden en kiezen. Samen kunnen ze daar veel beter tegen. Het is wel van groot belang dat de gebitbeschermer heel goed past. Indien één tand niet goed omsloten wordt helpt deze niet mee met het opvangen van de klap. De andere tanden krijgen dus een grotere kracht. Een goede gebitbeschermer moet dus strak passen om alle tanden en kiezen.

Volwassenen kunnen een aantal seizoenen plezier hebben van 1 gebitbeschermer. Voor jonge kinderen geldt over het algemeen dat ze elk seizoen een nieuwe moeten laten maken, dit in verband met de groei van de kaak en de wisseling van de elementen. Alle ouders kunnen zich voorstellen dat een goede gebitbeschermer net zo belangrijk is als een warme jas voor de winter. Het hoort er gewoon bij, elk jaar weer.

Waarom een gebitbeschermer?

Bij de sporten waarvan bekend is dat het gebit gevaar loopt (zoals bijvoorbeeld hockey, boksen, karate, rugby, skateboarden, etc.), gebeuren er jaarlijks heel veel ongelukken waarbij schade aan het gebit ontstaat. Alleen al op de Belgische en Nederlandse hockeyvelden gebeuren er ongeveer 1800 ongelukken per jaar die schade aan het gebit veroorzaken. Gebitschade kan niet vanzelf genezen.

Volgens de American Dental Association worden er in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 200.000 verwondingen voorkomen door het dragen van een gebitbeschermer. De Nationale Youths Sport Foundation echter, heeft becijfert dat alleen al in de Verenigde Staten, er ieder jaar meer dan 5 miljoen tanden verloren gaan bij sportieve activiteiten. Toch zijn er nog steeds sporters die liever geen bitje dragen. Niet verstandig, want de schade aan het gebit is door een tandarts meestal wel te herstellen. Maar dit is kostbaar, niet plezierig, soms met veel werk en moeite en vaak niet onzichtbaar. Bovendien is reparatie niet levenslang.

Niemand wil dat er blijvende schade wordt aangericht aan het gebit. De jeugd zelf ervaart slechts het ongemak van het moment. Het voelt raar en het praten gaat wat moeilijker. De mensen met kennis en ervaring moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Het advies is simpel. Met wedstrijden en trainingen kun je het best maar gewoon altijd een gebitbeschermer dragen. Trainers, coaches, spelleiders en scheidsrechters moeten hierop toe zien. Ouders doen er verstandig aan om hun kind op hun zelfdiscipline te wijzen. Uiteindelijk zijn het de kinderen die verder moeten met de gevolgen …


Diverse sporten, diverse gebitbeschermers

Er zijn vele contactsporten waarbij het gebit beschadigd kan raken. denk daarbij o.a. aan judo, karate, skateboarden, rugby en kickboksen. Er zijn dus verschillende risicogroepen en voor elke sport is er een zeer betrouwbare en effectieve oplossing.

Wij maken onderscheidt tussen:

* Sporten waarbij slagen of contact met een groot oppervlak een risico vormen voor het gelaat. (bijv. handbal, worstelen, waterpolo, basketbal, judo)

* Sporten waarbij sterke en harde slagen het gelaat kunnen raken. (bijv. karate, rugby, skateboarden, american football, boxen)

* Sporten waarbij extreem harde en kleine raakvlakken de gelaat kunnen raken. (bijv. ijshockey, veldhockey, polo, kickboksen)

De uitvoering van de gebitbeschermer kan dus afgestemd worden op de sport die men beoefend. Per leeftijdsgroep kan dit ook nog verschillen en indien weinig ruimte in de mond voorhanden is (bij kinderen),worden dunnere lagen vervaardigd per sport. Vandaar dat wij naast de Playsafe Triple nog diverse andere types gebitbeschermers maken.

In overleg met ons kunnen we de juiste keuze maken welk type gebitbeschermer het meest geschikt is. 

De professionele gebitbeschermer.

Voor een goed passende gebitbeschermer vervaardigen wij een digitale mondafdruk. De digitale afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium omgezet tot 3D geprinte modellen. Op deze modellen maakt onze  tandtechnieker uw mondbeschermer.

De digitale mondafdruk zal vervaardigd worden in onze praktijk.

Het is van belang om uw gebitbeschermer goed te reinigen en te onderhouden.


© Mydent 2022 -    Monnikenhoflaan 39     2620 Hemiksem     032912000     Alle rechten voorbehouden.        Algemene Voorwaarden   Disclaimer